15.9.10

kõik on nii vale!!!

Mõtlesin, et kuna mul siin ajalootunnis midagi teha pole, siis kirjutan teile, kuidas siin muidu asjad käivad.
Koolist nii palju, et õpetajad helinevad kohutavalt palju. Täna näiteks prantsuse keele õpetaja ei ilmunudki kohale. Esimene ja teine vahetund on 5 minutit pikk, kolmas 15 ja siis jälle 5 ja 5 ja siis vist polegi vahetundi ja siis jälle 5.. Ühesõnaga, päris lihtne meelde jätta, aga õpetajad ei jõua mittttee ühtegi tundi õigeaegselt. Ja ma algul mõtlesin et äkki see on ainult selles koolis niimoodi. Aga tuli välja, et ka kõrvalolevas gümnaasiumis on nii. Õpetajad hilinevad minimaalselt 5 minutit ja maksimaalselt.. ei jõuagi kohale. Tavaline on u 20-25 minutit hilineda. Vahetusema igatahes ütles, et tema meelest see pole normaalne. Aga ma mõtlesin, et äkki see ongi nagu.. normaalne, kõigi meelest. Aga ikka ei ole.
Muidu prantsuse keele tunnist nii palju, et eile oli esimene tund ja.. ma ei saand muffigi aru. Cuny võis ju prantslane olla, aga õpetada ta ei osanud muud kui kahe sõna keeramine ja numbrid. Ja niimoodi 4 aastat järjest. Kahjuks ma isegi ei oska enam neid sõnu keerata ja numbreid ma ka ei mäleta, niiet sellest oli vähe abi :D On veel kümmet aastat vaja!!
Matemaatikas üllatas mind eile, et õpime samasust/sarnasust vms.. Minu meelest õppisime me seda 8. või 9. klassis. Igatahes, mõtlesin, et sellega mul probleeme ei tule. Jõudsin koju ja üritasin siis kodutööd teha, mitte midagi ei saanud aru! Tekstülesanne, saksa keeles, tõlkisin kõik sõnad ära. Lihtsalt ei saand aru! Aga see selleks. Ma polnud ainuke. Kolmapäeval oli tund.. Võib-olla on asi minus, aga õpetaja seletas seda nii segaselt, ta ei teinud ühtki joonist ja ajas lihtsalt megasegadusse, oleks tahtnud küsimusi esitada!!! Isegi kui küsimuse oleksin välja suutnud mõelda, poleks ma vastusest aru saanud.
Inglise keele õpetaja on meil päris tore, aga ta arvab, et tal on klass täis lasteaialapsi (tuleb välja, et asi pole minus!). Üht täiesti labast kuulamisülesannet (mis kestis mingi 2-3 minutit, aga tundus nagu terve igavik), mille said kõik ühe korraga tehtud, pidime veel ühe korra kuulama, sest õpetaja arvas, et oleks lihtsalt tore. Mul on selline tunne vahepeal, et mul on ka parem inglise keel kui õpetajal. (btw, mult on küsitud, kas ma olen USAst? :o) Tunnis Isabella, kes eelmisel aastal Kanadas vahetusõpilane oli, ja mina teeme vahepeal nägusid veits, sest õpetaja lihtsalt hääldab nii kohutavalt osasid sõnu, ja ta räägib nii aeglaselt ja nii.. mökutades, et kohutav. Hilineb ka veel tundi! :D masendav.
Muidu mõtlesin, et miks nad siin tegelikult nii halvasti seda inglise keelt kõik oskavad. Aru nad võivad saada, aga nad ei oska hääldada. SEST telekas, internet, arvuti, kõik on saksa keeles. Ma julgen öelda, et ma olen telekat vaadates saanud palju targemaks inglise keele hääldamise osas jne, neil isegi pole seda võimalust. Häääviingggg saksakeelsele rahvale, ma ütlen. Inglise keel tundub neile nii keeruline.
Saksa keele õpetaja on meil päris tore isegi.. Ajalootunnis ma ei mõika midagi, õpetaja paneb sellist dialekti ja nii kiiresti, et oioioi, jääb ära see arusaamine :D
Religiooni tunnis otsustasin täna, et ma rohkem sinna ei lähe, sest täna läks asi korralikuks jumalaaustamiseks. Nad kirjutasid konspekti arvutisse (ma kirjutasin samal ajal Lauraga, kes USAs on ja kellel kell siis 10-11 õhtul oli, skype'is), tund algas tegelikult üldse sellega, et kõik tõusid püsti, keerasid ennast klassiukse poole, mille kohal on rist (iga klassiukse kohal on rist), olid natuke aega vait ja siis lõid risti ette. Enam ma sinna minna ei taha. Niisiis on mul teisipäeva hommikuti esimene tund vaba ja reedel saan loodetavasti üks tund varem koju. Kaunis! Mulle sobib!! Ma lootsin/arvasin, et see on lihtsalt tund, kus tutvustatakse uskusid (unistus vist), aga ikka mitte. Igal usul siin oma klass/tund jne, niiet jääb see nali siin ära.
Aga nüüd.. kehaline kasvatus!! Eestlased on paganama puhtad inimesed, pean selle ikka ära mainima. Ma mõtlesin kohe alguses Eva Londoni lugude peale, kuidas keegi ennast ei pese pärast trenni klubis või pärast kehalise kasvatuse tundi koolis. Ühesõnaga, siin on asi täpselt sama moodi. Eile hämmastas mind, et üle poole tüdrukutest läks tundi.. palja jalu!! Õue!! Palja jalu!!!!!
Staadion on muidu päris korralik, teine väljak on korvpalli ja käsi-/jalgpalli jaoks ja kolmas on rannavõrkpalli jaoks, aga seal vahepeal oli muruplats, mida oli värskelt niidetud nii, et äralõigatud muru oli lennutatud selle väljaku peale (kummist on see .. põrand :D). Igatahes, nad siis palja jalu jooksid seal ligase muru sees ja igal pool, aga.. jalgu nad pärast ei pesnud. Süda läks pahaks.
Ja täna oli meil teine kord kehalist ja täna avastasid osad, et koolis on uhiuued dušid ja siis tegid sellist nägu, et miks meil neid vaja on, mõttetu, mis point, appi, mille jaoks!
Ma kasutasin selle uue võluva duširuumi võimalusi ja seal olid isegi kraanID lihtsalt jalgadepesuks koos astmega.. Neid oli mingi 5-6 tükki. Aga mitte keegi ei kasutanud ei dušši, neid kraane.. Mõni üksik käis ja pesi oma nägu. Ma ei tea, mulle selline asi üldse ei istu ja higise naha peale ma deodoranti ka määrima ei hakka. Ühesõnaga, talitan oma endisi pesemisharjumusi edasi, ainult, et ainus viga on liiga lühike vahetund. Aga kuna õpetajad niikuinii hilinevad, siis pole hullu. Btw, seal on isegi FÖÖN!!! Seep on ka veel puudu, siis oleks täitsa pesemisparadiis. Enivei, osad poisid igatahes käisid pesemas, niiet mõni on ikka normaalne ka.
Ikka veel on, et iga päev on mõni tund, mida meil enne olnud pole. Niiet mingit tõsist õppimist pole veel ette tulnud. Eile esimest korda tõesti õppisin midagi, sest anti õppida. Kodutöödega ollakse siin vist üldse veidi kitsid. Ainult siis on mingi korralikult midagigi õppida, kui tõsisem test tulemas. Muideks väiksemaid teste/tunnikontrolle/kontrolltöid vms nimetavad nad MÜPSideks :D See on lühend mingist pikast sõnast, mida ma ei tunne, aga naljakas.
Täna õpetasin eesti keelt siin osadele klassiõdedele ja juba laupäeval sai 'õlu' ja 'viin' (viin on siiski eesti rahvusalkohol vms :D) selgeks õpetatud, õ- ja ä-tähega on neil kohutavaid probleeme. Nad ütlevad ö ja e :D Ja kuna nad ütlevad 'v' kohta 'fa', siis minu nimi on Fibo või siis w-ga ja Wibo, mida nad hääldavad Viiboks, naljakas :D
Muide ma pole ikka veel oma õpikuid saanud. See eriti ei meeldi mulle, sest kui mul õpikud oleksid, oleks mul kodus rohkem tegemist ja mitte nii palju niisama-passimist. Saaksin järgneva tunni materjali juures sõnu tõlkida jne, veits tööd teha. Siis mul oleks võimalus tunnis ka midagi aru saada! Mul ei ole veel päevikut ka, sest käisin seda poes otsimas ja siin on lihtsalt masendavad päevikud. Kõik on mingi miljon lehekülge, reklaame ja pilte täis, ja ühtegi tavalist ei ole. Tahan tavalist! On liiga pisikesi ja megasuuri ja selliseid, kus ühe päeva jaoks on terve lehekülg, aga need on kõik nii rasked ja maksavad nii miljoneid eurosid, et ma ei taha sellist endale. Vajan päevikut. Saatke mulle :D
Eile, teisipäeval, oli meil 6. tund vaba (see on alati vaba, kui tunde on 6 või rohkem) ja siis meil oli pärast seda vaba tundi üks tund. Mõttetu passimine, sest mitte midagi pole teha selle tunni ajal.
Täna ajavad mind kõik asjad nii närvi kogu aeg, tahaks vastu hakata kogu aeg, oma arvamust avaldada. Näiteks, miks peavad meil päise päeva ajal, kui päikest ei paista, kardinad ees olema?!!!!! Ma näiteks ei näinud tahvlilt lugeda, sest nii pime oli, aga tundus, et ma olin lihtsalt AINUKE. Teiseks, kehalise jaoks riideid vahetama mindi alles pärast kellahelinat. Tegin seda kuuldes nägusid ja üldse sooviks ma oma arvamust vahepeal liiga palju võib-olla avaldada, aga kui keel selge, siis ma hakkan seda tegema. Kuidagi peab oma rahulolematust maandama ja mulle meeldib seda vastuhakkamisega teha, MIS TEHA! Kodus seda vast siiski ei tee, seal on kõik normaalne. Vähemalt seni.

Eile pärast viimast tundi pidin üksinda minema Hauptplatzile ehk siis Horni peaväljakule, kus on kirik ja mingid tähtsad asjad (nagu pubid ja palju toidupoode :D), et sealt bussi peale minna. Igatahes seda bussi ei tulnud, ootasin pool tundi. Siis kutsusin vahetusema järele, hea, et ta kodus oli.
Koju jõudes olin ma lihtsalt surnud. Ma olesklesin niisama, oleksin tahtnud midagi asjalikku teha, aga ma lihtsalt lamasin voodis.. Vahepeal lugesin "Meister ja Margaritat" (mis on päris hea ja naljakas raamatu mu meelest :D) ja pooleldi magasin. Üritasin ennast ikka õhtusöögini välja ärkvel hoida, ja pool 9 läksin magama. Megahea uni oli, ainult, et väheks jäi -.- 9 tundi võiks nagu juba midagi olla, aga vist siis mitte. Niiet täna on mul nohu ja kurk veits valutab, aga no, elan üle. Olen allergiarohtu ka võtnud õhtuti, et nina kinni ei läheks, ja midagi vast mõjub ikka ka.
Ühesõnaga, vajan mingit võimalust ennast välja elada, sest mu sees on nii palju trotsi. Hommik algas ka tegelikult sellega koolis, et tegin arvuti lahti ja esimene asi mis meilides näkku jookseb, on meil Laagri Koolist mingide beebikoolide kohta. Saadaks äkki siis juba surnute kirstude reklaame vms ka! Areneme, areneme! VOT SELLINE TUJU TULI, et saadaks neile mõnusalt pika ja möliseva meili vastu, isegi kirjutasin valmis, aga ära ei saatnud. Vähemalt võin nüüd öelda, et olen oma pahameele kuidagi kuskile sinna välja elanud, mustanditesse. Vaja nüüd see kõik ülejäänud ka endast välja valada. Vahel tuleb selline tuju peale, et kohe möliseks ja möliseks ja ainult halastamatult möliseks kellegagi (Eestis oli selleks eelmisel aastal vist Ruben.. Ühesõnaga, kes iganes ette jääb.. hoidke alt).

Keelega on nii, et edeneb vaikselt, räägin juba pooleldi saksa keeles, saan päris palju aru (kui ei räägita halastamatut dialekti nagu seda ajalooõpetaja teeb), iseasi kas ma jälgida suudan.

Olgu, aitab.
Täna on tunnid kella 16.45-ni (10 tundi), vaba tunni ajaks tellisime hiina toitu (see on tavaline; vahel pitsa, vahel hiinakas), niiet saab süüa ka veits.

ILUSAT PÄEVA TEILE ja palun andke märku kõikvõimalikest võimalustest ennast kuidagi välja elada, mulle ei meeldi igast pahna enda sisse koguda, ma pole prügikast. :)

8 comments:

  1. oh sa oled täpselt selline nagu alati, see kuidagi.. rahustab :D ausalt öeldes arvan ma, et see on hea, et sul seal midagi närviajavat on, sest et meil siin Eestis on nüüd asjad natuke rahulikumad, mulle ei istu absoluutselt ainult üks õpetaja, ja isegi tema kannatab ära selles suhtes, et tahtmist päris möliseda ma usun ei oleks ka sinul :D ja kuna ma tean, et sul ON see vajadus natuke vihane olla vahel (pehmelt öeldes eksole :D), siis jah, sulle sobib see sealne olukord vist hetkel paremini. siin kõik niivõrd rahulik, et.. jah. samas ei, tegelikult Heiks arvatavasti viiks su siin veel rohkem endast välja, aganoh, mind näiteks, nagu sa tead, see ei häiri :D:D:D

    igal juhul,
    heute hatten wir die Sporttag.
    ich vermisse dich!

    musid.

    ReplyDelete
  2. Sofi.. tead ka, kui keeruline oli su kommentaari praegu lugeda? :D Ma lugesin kolm korda, sest ma ei saand su keerulistest lausetest kuidagi aru :D
    Btw, kes see üks opetaja on, kes sulle ei istu absoluutselt?
    Ja toepoolest meeldib mulle vahel möliseda, ainult, et ma ei saa seda siin teha enne, kui ma keelt oskan!!! Inglise keeles jääksid aga asjad arusaamatuks monele, niiet probleeme küllaga..
    Ja Heiksi tahaksin ma tagasi koigest hoolimata, kui tagasi tulen, sest Männikuga ma küll jamada ei viitsi, see oleks mottetu :D:D:D

    ich vermisse dich auuuuuuchhhh!!
    und ich hoffe du hat die schönest Sporttag ever :D saksa keelt ma päris hästi veel ei oska

    aga
    kallidmusid sullegi! :)

    ReplyDelete
  3. Kui aus olla, siis ka minu jaoks tundub teatud hetkel koik niiiii kohutavalt vale. Ma arvasin, et probleem on minus. Aga nyyd, kui kuulen, et sina tunned ysna sama, siis moistan, et ju see on vist lihtsalt yks vahetusaasta faas.

    ReplyDelete
  4. Hei Brita! Hea, et said auru välja lasta! Ja ma ei saa mainimata jätta, et tegid seda väga vaimukalt :)
    Kahju, et see usuõpetus selliseks nõmedaks jumala kummardamiseks osutus. Axil algas ka just religiooniõpe koolis ja seisab see selles, et võetaksegi kõik usud läbi, arutatakse, mida miski endast kujutab. Nii, et Axil vedas.
    See, et õpsid nii ohjeldamatult hilinevad, on küll nõme. Kas see on alati nii olnud? Ehk asi kooliaasta edenedes paraneb, aga kui ei parane, siis äkki saad oma tugiisikule või kellelegi teisele "suurele inimesele" kurta. See on ju absurd!
    Oi, ja see peale kehalist mitte pesemine, see tuli nii tuttav ette. Ax ütles, et neil siiamaani ei pesta. Lihtsalt vastik! Sina tee muidugi nii nagu sa harjunud oled. Eriti veel, kui nii ilusad ja korralikud dushiruumid olemas on.
    Miks sul siis õpikuid ei ole? Kas kellelgi pole või äkki neil polegi õpikuid? Ma tean jälle võrrelda Axiga, et neil ei ole ka üldse õpikuid. Õpsid annavad vahel tundides paljundatud lehti ja õpikuteks nimetavad nad meie mõistes oma kaustikuid ja vihikuid, kuhu nad oma konspekti kirjutavad. Eelmisel aastal oli alguses päris raske, sest Ax ei saanud ka koolis asjadest alati aru. Siis me kurtsime muret Axi klassijuhatajale ja siis saime salaja mõned õpikud. Imelik! Kas sul üldse selline tegelane, nagu klassijuhataja, on olemas? Ehk saad temaga rääkida?
    Ma ei oska sulle muud nõu anda enda välja elamiseks, kui oma kogemus. Kui mul kooli ajal juhe kokku jooksis, siis ma panin muusika hästi kõvasti mängima ja tantsisin peegli ees, kuni maailm jälle ilusam paik tundus.

    Rõõmsate tervitustega!
    Eva

    ReplyDelete
  5. Ehk vahetusema sebib Sulle poksikoti? Võib-olla peaks püüdma neid õpetajaid mõista? Tõsta käsi kohe tunni alguses püsti ja frage: "Liebe Mam, darf ich fragen, warum bist du immer zu spät?"
    Võib-olla on vaheajad nende jaoks liiga lühikesed, ei jõua issameiet ära lugeda või suitsu lõpuni teha? Kindlasti on mingi seletus olemas. Siis saab teha direktorile konstruktiivse ettepaneku vahetunnid pikemaks teha, et õpetajad kõik oma hädad ära jõuaks teha.
    Meil oli vanasti tehnikumis selline asi, nagu hilinemisluba. Aga mitte õpetajatel :)

    ReplyDelete
  6. Pea vastu Britsik :)
    Igal pool on asjad teistmoodi. See teebki elu huvitavaks.
    Kas mingit trenni ei saa teha?
    Rattaga sõitmas käia. Füüsiline tegevus on ilmselt kõige parem rahusti. Ja lisaks võid sa rahumeeli pubis nädalavahetusel mõne veini võtta.

    Tarx

    ReplyDelete
  7. Hey! Eelmisel on hea mõte, et füüsiline trenn aitab. Saad mõtetest vabaks ja pärast on hea olla. Kui sa tunned, et miski/keegi ajab sees täiega keema, siis see, kes seda parajasti tekitab, ütle talle kas või eesti keeles. Ta nkn ei saa aru ju, selles suhtes pole vahet, peaasi, et enda sees ei hoia. Ja kindlasti võta ühendust oma klassijuhatajaga (kui selline isik üldse olemas on). See religiooni värk on lihtsalt imelik. Hea, et see kohustuslik pole, sest usku ei saa peale suruda minu arvates. Meie koolis on ülimõnus religiooniõpetaja, kellega tunnis arutame rohkem kui konspekteerime. Hästi vaba olekuga ja me õpime samuti erinevaid religioone (budism, hinduism jne, mitte ainult kristlus.. kuid selle põhitõed õppisime eelmisel aastal.. kusjuures see oli isegi huvitav, selles mõttes et ta ei hakanud ka oma veendumusi meile peale suruma). Tunnen ise, et olen silmaringi mõttes palju juurde saanud, oskan rääkida budismi tekkest nt ja mõistan nüüd paremini, miks vb mõnda asja tehakse just nii jne.. See õpetaja tegi pidevalt ka erinevaid küsitlusi (anonüümseid muidugi) ja pärast rääkis statistikast ning saime arutada, miks meie arvates nii võib olla ja kuidas ühiskond muutunud on ja milliseks võib kujuneda tänu nendele vaadetele, mida meie põlvkond omab. Igal juhul on see mulle väga palju kasuks tulnud. Kahju, et seal nii vabalt seda ei võeta :( Muide, meie koolis on ka jalgade pesemiseks kraanid kehalise duširuumis ;)

    Loodan, et kõik su mured saavad lahendatud.. Eriti see õpikute osa, sest kindlasti 1 põhjus, miks läksid üldse oligi keeleõpe ja kahju, et seda nii palju teha ei saa kui tahaksid. Ole tubli! :)

    ReplyDelete