5.9.10

homme koooool!

Heihooheihoo

Pikka juttu täna ei tule, räägin lihtsalt viimastest päevadest.

Reedel sõitsime vahetusema ja Lauraga vahetusisale Viini lennujaama vastu, võtsime ta peale ja sõitsime tagasi. Lennujaamas oli veits nukker näha neid inimesi, kes üksteist taasnägid, pisarake kippus silma.

Aga laupäeval oli tore päev, kui isa ja ema läksid šoppama, ma läksin kaasa ja käisin poes nimega Müller, kus on kõiki asju välja arvatud korralik söök. Kõik majapidamistarbed, kosmeetika, cd-d, DVD-d, maiustused jne, aga süüa korralikku pole. Eelmine kord kui ma sinna niisama jalutama läksin üksi, helistas mulle Laura ja küsis, et kus sa oled :D Mulle ei tulnud poe nimi meelde ja ütles Keller.. Teadsin et see on vale, ja ega ta aru ka ei saand :D Aga noh, mis vahe sel on, kas olen poes, mille nimi tähendab möldrit, või keldris!! Ikka juhtub.
Igatahes leidsin sealt endale sobivad vatitikud ja seebid-särgid-värgid, seal läks päris kaua, sest noo.. ma ei leidnud midagi üles, kõik oli nii.. korrektselt paigutatud, aga ikkagi ei suutnud ma sellele loogikale pihta saada :D Ja vatitikud olid täiesti lambises kohas, poe teises otsas cd-de ja DVD-de kõrval :) Ei tulnud selle pealegi, et neid sinna otsima minna, küsisin abi.

Igatahes õhtul hmm. Ei mäleta, mida tegin. Aga täna, pühapäeval, oli meil hommikul vara tõusmine, kell 8! Ja veits enne kolmveerand 9 astusime kõik uksest välja ja sõitsime seltskondlikult Fürwaldi, mis on üks 45 inimesega küla kuskil siin lähedal (ma isegi ei tea, millises ilmakaares), kus toimus küla sünnipäevapidu. Ausalt öeldes ei saanudki ma täpselt aru, kas küla sai 80-, 100- või 800-aastaseks :D Aga see pole see, millest ma rääkida tahtsin.
Ütleme nii, et nii huvitavat tseremooniat Eestis näeb harva. Ma arvan, et kohale oli tulnud umbes.. 50-80 inimest (halb silmanägemine..). Kõik istusid siis küla peatänaval pinkide peal kaares ümber laua ja kõnepidamispuldi. Laual olid lilled ja kaunistused ja jeesuse rist ja.. mingid asjad veel. Ja siis toimus ma pakun et 30-45 minutiline tseremoonia, millega õnnistati küla ja kirikut (kirik oli nii pisike, et ma ei teagi, kas seda üldse kirikuks saab nimetada, kabel?!). Usklikuks olemine tähendab suurt füüsilist koormust, sest ühel hetkel hakkas olema nii, et kõik tõusid püsti, mingi kaks sekundit, siis jälle istusid, püsti, istuma, püsti, istuma, püsti, kätest kinni, käed üles, käed hoia üleval, käed lase alla, hoia kinni, lase lahti, lase käid täitsa alla, ära istu, seisa, seisa, seisa, seisa, palveta, seisa, istu, seisa, palveta, istu, palveta, seisa, palveta jnejne. Ega ma väga palju aru ei saanud, mida too preester ette luges või rääkis, aga sellest ma sian küll aru, et järsku toodi nurga tagant välja kiri Jumalalt ja sealolevast sain nii palju aru, et 'tänage mind tänase kena ilma eest', ilm oli tõesti kaunikene. Ja pärast seda toodi välja kiri, mis kirjutati Jumalale vastu teemal 'täname sind', mis oli minu meelest päris vaimukas.
Lõpuks mul hakkas päris igav. Millestki ma aru ka ei saanud, tõusin püsti, kui teised seda tegid, istusin, kui teised seda tegid, võtsin kätest kinni, aga mingit ülevat tunnet ma ei tundnud.. See selleks.
Pärast seda pühalikku tseremooniat istusid kõik laudadesse ja hakkas õllejoomine (õlu siin suht lahja, jõin ka 50:50 beer-mixi Radlerit, õlu segatud sidruniveega? vist) ja söömine. Ja kogu see jumala teema oli unustatud. Tore.
Istusime, sõime, jõime, kell kolm või neli tulime tulema. Koju jõudes olid kõik surmväsinud. Muideks suht mitmed inimesed, seal hulgas ka mu vahetusema ja -isa, kandsid Austria rahvarõivaid, mis näevad nii ägedad välja, neid on nii mitmetes variantides jne. Igaüks kannab sellist nagu ise tahab (ma ei saa mainimata jätta, et see oligi see sama küla, kus me sellel vene perel külas käisime ja see vene pere perenaine oli Austria rahvarõivastes ja tal olid jalas 10 või 15 cm-sed kontsad, kingad olid nagu läheks diskoteeki vms.. mu meelest kohatu) ja kuidas tahab. Meeste rahvarõivad on siin suhteliselt olematud või tavalised.. pintsak ja viigipüksid. Aga kellelgi polnud musta pintsakut, niiet selles on vahe. Hall või tumesinine vms. Ja kuskil on mingi äär mingi mustriga.

AGAAAA HOMME ALGAB KOOL!!!!
Ma ei jõua ära oodata, sest lõpuks ometi algab mul elu, elu, action ja eluuuu!
Ja kui Eestis algab tavaliselt aktus kell 9 või 10 või vähemalt hiljem kui järgnevatel päevadel tunnid, siis siin on aktus/tseremoonia (see pidavat ka pühalik olema, eks näis) kell 7.45 ja täpselt sel kellaajal algavad ka tunnid teistel päevadel. Edu tõusmisel mulle!! :D
Tegelikult tõusen samal ajal nagu Eestiski, suhteliselt. Ainult, et kooli saan kolm korda kiiremini. Enne tseremooniat saan kooli ees kokku Steffiga, kes mul teed juhatab ja kooli näitab :)

Tschüüüüsss! järgmise korrani ;)

Ps, mul on nii palju, millest kirjutada tahaks lihtsalt niisama, aga pole veel jõudnud kõike kirja panna.. Küsige ka, mida te teada tahaksite austerlaste/Austria kohta! ;)

5 comments:

  1. No Sa Ikka Ei Saa Sellest Usu Teemast Lahti. :D Vaene Sina :(
    Aga Kooli Kohta Ootan Kyll Juba Postitust :P

    P.S. Ole Ikka Tubli Edasi! ;)

    ReplyDelete
  2. Ju see usuteema saadab Sind terve aasta. Ole tähelepanelik ja sõbralik selle teemaga :).
    Tänud postituse eest, vaffa oli igatahes lugeda.

    Head kooliaasta algust!

    ReplyDelete
  3. Sain jälle kõhutäie naerda! Suur tänu! Nalja pakkus muidugi see sportlik küla ja kiriku õnnistamise tseremoonia! Väga lõbusalt kirja pandud!
    Tore, et sul kool algab. Edu siis tarkuse taganõudmisel! Ootan juba põnevusega kooli-uudiseid, et kuidas seal need asjad käivad võrreldes Eestiga.

    Tuhat tervit,
    Eva

    P.S mul tuli selline mõte selle usuteemaga seoses, et ilmselt nad uurivad su usulist tausta selleks, et sinust paremini sotti saada (kuna idaeurooplased on ju selline suht tundmatu kamp nende jaoks). No, et kui oled kristlane, siis järelikult selline ja selline ja kui oled moslem, siis natuke teistsugune ja kui katoliiklane, siis jälle kolmandat moodi. No lihtsalt tuli selline mõte. Sellisel juhul tasub öelda, et oled kristlane, ma arvan. Sest üldisemalt võttes sellise taustaga me ju oleme.

    ReplyDelete
  4. mõtlesin, et oled jõuluvanaks hakanud: heihooheihoo, täna me ei ..
    Meil siin käisid jehoovatunnistajad ukse taga ja tundsid muret, ega Internet ja tehnoloogia meile kurja pole teinud. Ütlesin, et on jah, egas laps muidu selle peale poleks tulnud, et kaugele maale ära minna asendusvanemate juurde. Meil nüüd ainult skype ja blogger ja Eesti post. Täitsa tuksis värk. Võtsin leküüri ukse vahelt vastu, inimesed ikkagi kaugelt kohale vantsinud, et meid vallavaeseid aidata. Emme tuli trennist ja midagi küsimata tõstis materjali laualt prügikasti.
    Ole siis valmis koolis issameiet lugema ja piiblist tarkust ammutama. Harry Potter on Sul ju loetud juba?
    Ole tubli!

    ReplyDelete
  5. Usuga elan terve aasta ja kõige rohkem pööran ikka ateistiusku, jepiduu!!

    Eva, eks jah, täna jälle nii muuseas küsiti, et kas sa oled kristlane või.. ? Ja siis seletasin ja noh, see inimene ei muutunud tõredaks ega midagi, vaatas hiljem ainult natuke imelikult, ju siis mõtles järele, et ahhaa! :D
    Tore, et sul oli tore minu kirjutist lugeda! :)

    Issi.. isegi tervisesport teeb meile kurja, niiet vahet pole väga. Miks emmele need paberid siis ei istunud? :D:D:D
    Ja Harry Potteri raamatud on mul ammu läbi juba.. Aga see nii põnev, et teist korda (tegelt esimest raamatut olen vist 3 korda lugend, ups :D) otsast peale alata oleks ikka hea! :D

    ReplyDelete