3.9.10

emakeel on ikka eesti keel!

Ma pole nüüd peaaegu terve nädala midagi kirjutanud, tuleb kuskilt otsast alustada..
Esmaspäeva õhtul küpsetasime Lauraga Austria-pärast kooki.. Ja ma ei saa mainimata jätta, et seda on ikka veel alles. Ma olen vist ainuke, kes seda aeg-ajalt söömas käib.. Nad siin väga palju magusat ei söö, kahjuks või õnneks!
Ostsin endale ka soojema jaki/jope, sest ilmad on megakülmad ja mul polnud midagi peale pusade kaasas..

Ja teisipäeval kohtusin oma tulevate klassiõdedega. Kuna Horn on väike koht ja seal pole väga midagi teha, siis tuli välja, et absoluutselt iga kord saavad nad kokku McDonaldsis (jah, isegi selles kohas siin on McDonalds ja pärast uhke teine ja päris palju rahvast seal teisipäeva pärastlõunal!) ja nii ka seekord. Kui ma sinna jõudsin, olid nad juba kohad sisse võtnud ja söömisega alustanud. Ma olin just lõunat söönd, niiet ma ainult maitsesin nende valge šokolaadi jooki ja rääkisime juttu. Tüdrukud, kellega ma kohtusin, olid Steffi, Lucia ja Sani (tegelt vist Sandra). Nad megatoredad, Lucia meeldib mulle kõige rohkem ja ma loodan, et ma saan temaga hakata rohkem aega veetma. Kõik oli päris tore selleni, kuni nad küsisid, kas ma olen kristlane võõõii misasi. Pärast mu vastust muutus Sani eriti.. ülbeks? Või noh.. Hakkas küsima selliseid vastikuid küsimusi, à la kui te kristlased pole, miks te siis jõule tähistate. Kas me tähistame jõulude ajal midagi? Eeee.. Ei. Igatahes pärast seda muutus Sani veits nõmedaks, pilgust oli näha, et ta ei salli mind. Õnneks käib ta teises koolis, niiet ma ei näe teda iga päev ega ei istu temaga ühes klassis :)
Muidu oli päris tore nendega kohtuda ja loodetavasti hakkan Lucia ja Steffiga hästi läbi saama.

Kolmapäeval oli väga varajane äratus.. Kell 5.25 ärkasime, kell 6.00 hakkasime autoga St. Pölteni poole sõitma. Ma olin megamegaväsinud, nii väsinud, et unustasin ära, kus ma olen, ja hakkasin eesti keeles rääkima. Küsisin täiesti puhtas eesti keeles autos Lauralt, et kus see maakaart on :) Ma ei saand enne aru, kui ta oli mulle natuke aega lollaka näoga otsa vahtinud, et mis sul viga on. Hakkasin siis naerma ja loomulikult palusin vabandust ka eesti keeles, niiet keegi ei saand sellest aru, aga mul oli nii naljakas. Terve päev alustasin ma kõiki lauseid eesti keeles, kõik muud keeled olid justkui peast pühitud.
Sõitsime me Salzburgi. St. Pöltenist sõidab rong 200 km/h Salzburgi ca 2 tundi, niiet u 400 km on vahemaa :) Rongiga oli mõnus sõita, mitte midagi ei tundnud, miski ei kolisenud ja selline tunne oli, nagu istuks kodus diivani peal. Poole tee peal tulid Linzist peale ka vahetusema tuttav Susi ja tema kaks last.. üks oli noorem ja teine vanem kui Laura, täpselt ei tea. Aga ma sain nende meiega ühinemisest teada siis, kui nad rongi peale astusid. :D
Jõudsime Salzburgi u kell 10. Kõndisime mööda Salzachi (http://en.wikipedia.org/wiki/Salzach) jõge Salzburgi vanalinna poole ja sain teada, et vahetusema käis seal viimati 10 (!) aastat tagasi. Ta isegi ei osanud öelda, miks ta pole sinna vahepeal läinud.
Käisime Salzburgi suures lossis, Festung Hohensalzburgis, nägime ära Mozarti sünnikodu, palju mälestusmärke, toomkiriku ja ilusad Salzburgi aiad. Toomkirikus panin ma tähele, et vahetusema tuttav Susi võttis seda püha vett ja lõi risti ette, aga tegi seda nii, et mu vahetusema ei näinud/näeks. Ühesõnaga, see teema on ikka paganama hell, igal pool. Ja sain ka sellest aru, et kunstiajaloo õppimine oli läinud tühja, sest me mõtlesime seal kolmekesi, et mis ajast(ust) see olla võis, aga mul polnud õrna aimugi, nad pakkusid kas romaani või gooti ja pärast tuli välja, et hoopis baroki.. No midaiganes! :D
Ja see pühavesi oli päris must muideks.. Mõtlesin, et kust nad seda vett võtavad.. kraanist? :D milleks siis oma näppe määrida, kasta ennast kodus.. Okei, olen vait.
Selles suures Salzburgi lossis saime ka väikse ajalootuuri peale ja sai päris huvitavat juttu kuulata Salzburgi ajaloo kohta :) Vanasti oli sool see, mis Salzburgi rikkaks tegi.. Nüüd on rikkuse allikaks.. dadada turistid!
Pärast lossikülastust otsustasime sööma minna, otsisime mingit õllekeldrit ja ei leidnud ega leidnud, seega kallite restoranide vahel otsustasime (või pigem tuleks öelda, et need kolm nooremat isikut) McDonaldsisse minna. Valik oli nii paganama suur, et ma otsustasin ühel hetkel lihtsalt juustuburgeri kasuks.
Pärast seda saime võimaluse H&M-i Mozarti sünnikodu kõrval külastada (väga kultuurne, kas pole ;)) ja leidsin endale ühe pluusi, millega koolis käia, sokid, sest kõik olid järsku korraga pesus! :D Ja patsikummid, jeeee!
Jalutasime veel natuke ringi ja läksime rongijaama, sõitsime tagasi. Veits enne St.Pöltenit jäi rong järsku seisma ja teatati, et tehnilised probleemid. Pärast seda, kui sõitma hakkas, kolises rong lihtsalt veits rohkem, aga jõudsime vähemalt kohale! :D

Neljapäeval ärkasin ma 10.15 umbes ja esimest korda selle pooleteise nädala jooksul olin ma ärkvel siis, kui õde polnud veel hommikusööki söönud! :D Uskumatu, kas pole!
Pärast lõunasööki käisin tunniajasel jalutuskäigul siin kahe küla vahel, käisin ka kohalikus rongijaamas ja leidsin, et päris vinge teine! Siit saab isegi otse Viini sõita, niiet YEPIDUU! Muideks see võtab aega ainult tund ja 10 minutit, niiet.. kohe minek? :D
Pärast seda rääkisin Liinaga Skype'is juttu, kuulsin esimeste koolipäevade õnnetundidest ja, et meil on koolis lausa kaks vahetusõpilast, jeee! Seda polnud juba mitu-mitu aastat juhtunud, et kedagi meile välismaalt võetakse :) Loodetavasti järgmisel aastal kaa! :)
Siis pidasin veel emme ja Martaga ühe Skype'i kõne maha, emps paneb varsti paki mu talveasjadega teele..
Jõin palju teed, sest toas on külm! Kogu aeg on külm! Täna ütles vahetusema ise ka, et toas on külm, enne ma arvasin, et see on neile normaalne.

Aaah jaa, seda ka, et teisipäeva hommikul sõitsid maja eest mööda.. tankid! Ma olin veel voodis ja unelesin ja ma tõsimeeli mõtlesin, et sõda algab -.- Ma ehmatasin täiesti ära, piilusin kardinate vahelt, kuidas neid järjest mööda sõidab, sõdurid peal püsti, püssid käes.
Pärast küsisin vahetusema käest ja ta ütles, et see on tavaline, nad aeg-ajalt sõidavad rongijaamast oma 'koju'.. Igatahes, väga veider! :)

Homsest ehk reedest hakkab vahetusema ka tööl käima, niiet saame siin iseseisvat elu harjutada, jepiduu! Homme õhtul tuleb ka vahetusisa koju, aga lahkub juba esmaspäeval ja järgmine kord tuleb.. millalgi kunagi!
tsipake Eestit Hohersalzburgi lossis ;)

jee, Salzburg!

ja natuke Salzburgi lilli!
meie imearmas kook, mida on ikka veel alles.. :) maitseb muidugi imehästi!
Aga gute Nacht und schlaf gut! :) Seeee ya!

10 comments:

  1. võta seda usuteemat ikka rohkem uumuriga, vahet pole mida tähistada. kui on riiklik püha ja vaba päev, ega siis uskmatuid kooli ja tööle ei lähe. vaba päeva tuleb ikka tähistada :)
    nii, et mõtle tüüpvastused välja!
    kui saladus pole, mis see 200km/h diivani kasutamine ka maksis?

    ReplyDelete
  2. See diivani kasutamine maksis mulle ca 19 eurot, aga mul on YFU poolt mingisugune VORTEILS-card (mille sisulisest tähendusest ma pole eriti aru saanud veel), mistõttu sain sellise hinnaga. Täiskasvanule on muidu peaaegu 40 eurot, vist 38.. Aga näiteks vahetusema ja -õde võtsid kahepeale perepileti ja neil läks ka ca 19 eurot (emal mingisugune ÖBB kaart ka, ega ma seda asja eriti ei jaga).. Niiet siin mingid süsteemid..

    ReplyDelete
  3. Nii lahe lugu oli see, kuidas sa ühel päeval kogemata kogu aeg eesti keeles kippusid rääkima. Ma kujutasin nii hästi selle Laura imestunud nägu ette, et naerma ajas. Lõbus lugu!
    See usuteema on küll tüütu. Eriti, et see nii palju pingeid tekitab. See San oli eriti nõme! Ma ise tunnen tegelikult, et võiksin olla usuteemal haritum, aga no ei tea neid asju. Kooli ajal ajas kogu see usuteema mind nii närvi, et kui keegi tahtis mind kirikusse meelitada, siis ma hakkasin peaaegu, et kisama. No siis oli see suur usuhullus ka, Sõnajalad lõõritasid "Gloooriaaaa..." jne. Ma arvan, et wipsil oli hea mõte, et mõtle mingid standardvastused välja, et teema saaks ruttu ammendatud. Eestis on kõige levinum ikkagi ju luteriusk, moslemeid, katoliiklasi on meil ju vähe või siis ütle lihtsalt, et see on väga isiklik küsimus ja sa ei taha sellele vastata :) Aga jõule tähistasid vanad patused eestlased ju ka. See oli ju pööripäevapidu, siis hakkas ju iga päevaga valgemaks minema ja kõigil oli hea meel :) Need usuvennad on lihtsalt nii kavalalt oma pühad sättinud sellistele aegadele, kui paganad nagunii pidutsesid ja siis hüüavad, et näe, tähistavad meie Jõule :) (see oli nüüd jumalavallatu jutt ;)
    Millal sul see kool nüüd pihta hakkabki? Axil hakkab 7. ja Robil 9. Kas sul ka kuskil seal kandis? Kui kaugel kool su kodust on?

    Toredat nädalavahetust ja miljon tervitust,
    Eva

    ReplyDelete
  4. Ega jah, see eesti keel ikka lupsab välja :D Täna küsisin inglise keeles õe käest küsimuse ja panin lõppu 'onju?' :D:D:D
    Aga eks ma pean jah seda usuteemat veits seedima, ja võib-olla tõesti standardvastused välja mõtlema.. 'Isiklik teema, ei soovi kommenteerida' oleks kõige lihtsam, samas tekitab palju küsimusi. Aga tänud mind harimast selles teemas! :) Iga kord, kui keegi sõna võtab, saan jälle targemaks, vuhuu!

    Kool algab mul 6. septembril ehk esmaspäeval! Ma ei jõua ära oodata, igavaks läheb juba.. Kool on must mingi 10 km kaugusel umbes, bussiga umbes samapalju minuteid sõita siit :) Niiet pole kaugel.. Lõpuks hakkab action pihta!

    Teilegi sinna kaugele (kusjuures lähemale kui Eestist :)) miljon kallistust! ;)

    ReplyDelete
  5. tüüpvastused saab Singer-Vingeri laulust "Usun ei usu"
    http://sasslantis.ee/lyrics-singer_vinger-usun_ei_usu

    ReplyDelete
  6. Hea, Et Jälle Kirjutasid, Ma Juba Mõtlesingi, Et Mis Värk On..:P

    ReplyDelete
  7. Eks me jälgi kõiki Kristlikke pühi. Pühitseme pühi suure rõõmuga :).
    Ju see on väikse koha omapära, suures linnas need asjad nii teravad pole ilmselt.
    Aga küsi YFU Eestilt´ja tugiisikult (loodeatavasti on ta nüüd sinuga ikka kontakti võtnud) standardvastuseid.

    ReplyDelete
  8. Issi, tõepooolest kõik on olemas seal :D

    Risto, midagi pole, lihtsalt ei viitsi kirjutada nii palju ja kogu aeg! :D

    Emps, ma ei oska selle kohta midagi öelda, ma pakun, et see on siin ikkagi igal pool nii. Samas need klassikaaslased mul rääkisid, et jah, nad on usklikud, või nimetavad end selleks, ja tegelikult nagu usuvad et jumal tõesti ka eksisteerib, AGA nad ei näita seda välja pühapäevaste kirikuskäimiste ega palvetamise ega maeiteamillekõige näol.. Seega.. Mida nüüd siis arvata?! Aga mitteusklikele näitavad küll, et see päris nii nüüd ei kõlba..

    ReplyDelete
  9. heiii Brita! su blogi on hästi nunnu:D
    imelik, et sul selle usuteemaga austrias nii keeruline on. sest noh šveitsis muidu inimesed on ka sama usklikud, ma arvan. aga mina olen lihtsalt öelnudki kõigile, et ma pole usklik ja enamus eestis ei olegi. keegi pole nagu niimoodi imelikult või halvasti midagi küll öelnud. ainult natsa üllatunud on olnud.
    loodan, et mõtled siis midagi kavalat välja, mida inimestele öelda:DD
    päikest!!!

    ReplyDelete
  10. Heiiiii, Britt! :)
    Ma ise ka imestan, et mul sellega nii palju tegemist tuleb teha. Ju siis olen lihtsalt selliste inimestega kokku puutunud rohkem.. Võib-olla leian endale mõne sõbra, kes ka juhuslikult mitteusklike poole peale kaldub.. Seeeee olekss vapustav..
    Ole tubliii!! :)

    ReplyDelete