1.3.11

poliitikud ja telekas ja trauma!

No tere, tali :) Meil on kevad! Ma lihtsalt armastan praegust ilma, võikski nii jääda. Ei ole palav, ei ole külm, on mõnus kinnaste ja sügiskevad jopega ringi käia. Täna käisin isegi jooksmas (wow).. Tegelt oli nii, et kuna käsipall täna ära jäi ja peaaegu alati just käsipalli trenniga samal päeval on lihtsalt megailus ilm, siis ma sain lõpuks seda ilusat võimalust kasutada. Iluuuss! ja mõnus :)
(kõrvalolev pilt võib segadust tekitada.. tegu on nädal aega vana pildiga! :D)

Möödunud koolinädal oli kuidagi nii lühike.. Lihtsalt sellepärast, et kolmapäeval käisime klassiga St Pöltenis, kus toimus "Politik hört zu" ehk "Poliitika/kud kuulavad pealt". Kogu värk toimus nii, et kohale tulid 9 koolist ühe klassi õpilased ja tegid ettekandeid, kokku oli kolm teemat. Kaks tükki olid seotud Euroopa Liidu kui koduga (migratsioon, miks ja kuidas, +/-) ja meie teema oli "Mobilität - Arbeitsplatz" ehk "Liikuvus - töökoht". Enamuse tööst tegi siiski ajalooõpetaja ise ära (kõik olid ta peale pahased, aga ma usun, et mu klass niikuinii ei oleks ise mitte midagi teha viitsinud), meie aitasime ainult koolis tehtud küsitluseks küsimusi välja mõelda ja pärast tulemused välja lugeda jne. Õpetaja tegi ettekande ja lõplikud kokkuvõtted ja klassiõed Michelle ja Jacqueline kandsid ette. Kokku oli siis kohal umbes 200 õpilast terve Alam-Austria peale ja mul oli au olla nende 200 sees :) Pääsesime telekasse ka, sest kohalik telekanal ORF oli ka kohal, aga väga väikselt ja eriti meid üles ei leia, aga juba see teadmine, et olen Austria televisioonis, on äge :D Pärast tehti meist veel mingi klipp, saame kuskile reklaami/lühifilmi, mis aprillis välja tuleb. Äge. Kooli meil sellel päeval üldse ei olnud, Horni jõudsime tagasi ca pool 3. Jacqui näitas mulle, kus Hornis raamatukogu on (kõige ulmelisematel aegadel avatud raamatukogu), ja jõlkusime niisama ringi. Mul oli kaks tundi bussini aega, ühe tunni veetsin Jacquiga ja teise rändasin niisama mööda tänavaid ringi. Ilm oli superilus.

Nii naljakat versiooni oma nimest pole ma veel kunagi kuulnud :D

Neljapäeval oli tavaline koolipäev.. ja reedel sõitis 9 õpilast 12-st Hispaaniasse, niiet võtsime Husnaini ja Saskiaga suuna gümnaasiumi 7B klassi poole. Õigemini Saskia pole viimasel kolmel koolipäeval kooli veel jõudnud, sest reedel oli ta "haige" ja nüüd on päriselt haige :D See klass, kus ma nüüd nädal aega olen, on minu jaoks täiesti uusi ja tundmatuid inimesi täis. Nende paralleelklassist tean selle eest pooli! :D Aga hea vaheldus ja ma pean ütlema, et on ikka vahe sees küll, kas oled Aufbaugymnasiumis või tavalises Gymnasiumis (vahe on selles, et kui sa tuled Hauptschulest gymnasiumisse, mitte gymnasiumist gymnasiumisse, siis.. aufbaugymnasiumis on kergem (lihtsalt kõik on laisemad - õpetajad ja õpilased ise ka) ja nii lähevad mõned veits lahjemat rada pidi..). Vahe minu jaoks on selles, et mu õiges klassis toimub suht uimerdamine ja huvi õppimise vastu on suht nullilähedane. Rohkem toimub igast plämaajamist kui õppimist ennast. Ja need kolm koolipäeva nüüd selles klassis näitavad mulle, et õpetajad ise võtavad ka minu enda klassi tundides asja ikka eriti lõdvalt (osad õpsid kattuvad).. Ja õpilastel on nendes klassides ka huvi õppimise vastu, ei ole mingit näägutamist terve keemia ja matemaatika tund (mata õps on lihtsalt super selles klassis, kus ma praegu olen). Igatahes, olen praegu rahul. Ainuke häda on, et osades tundides nagu prantsuse/inglise/ladina keel pole mul midagi teha, inkas neil ka oma programm ja õpsil on suht suva, kas me üldse kohal oleme (keegi ei kontrolli meid).
Täna olin religiooni tunni ajal direktoril abiks andmeid arvutisse sisestamas, hea vaheldus niisama passimisele..

Nädalavahetusel lugesin inglise keele tunni jaoks raamatut "Lord of the Flies" ehk "Kärbeste jumal" William Goldingult. Ma olen seda kunagi ammu eesti keeles ka lugenud ja siis ma mäletan, et ma tekitasin sellest endale mingi hullu lapsepõlvetrauma (aga ma saan vist kohe jälle uue trauma), sest see raamat on lihtsalt nii.. reaalselt jõhker, minu mõistuse vastane ja nii edasi. Igatahes, hea on seda kõike meelde tuletada jälle, sest enamustest raamatutest ei mäleta ma siiski midagi peale omaenda emotsioonide..
Seda raamatut peame tegelt lugema ainult 3 peatükki, aga kui ma juba alustasin, siis loen lõpuni (ma kahtlustan, et ma olen vist ainuke ka oma klassist, kõik on liiga laisad).

Laupäeval tahtsin kinno minna, aga ei leidnud kedagi, kes tuleks, ja võib-olla oli hea ka, sest lõpuks tuli välja, et mul pole transportigi :) Lähen siis neljapäeval Steffi ja Luciaga kinno "Freundschafts plus" vaatama (keine ahnung mismoodi see inglise või eesti keeles kõlab)..

Vermisse euch!! Bis bald wieder :)

4 comments:

  1. heips!
    pean tunnistama, et see gümnaasiumide teema läks mul lõpuks ikka sassi. kus koolis see laiskus on? :)

    ReplyDelete
  2. heiaheia, ega ma arvanudki et keegi selle üldse läbi pureb :D ühesõnaga, mina olen aufbaugymnasiumis ja minu klassi õpilased ja õpetajad ka on kõik laaaaaisaaaaaaaad.

    ReplyDelete
  3. Tere preili Brita Vila! Ülikõva nimi! Naersin kohe tükk aega!
    Kas seal poliitikute kuulamise üritusel poliitikud ka sõna võtsid või piirdusidki ainult kuulamisega? Miks see üritus üldse korraldatud oli?
    Vahva, et teil seal kevad on. Meil on ka! Ükspäev oli meil juba nii soe, et Robi jooksis ainult t-särgi väel ringi. Mõnus!
    Misasjus su klass Hispaaniasse sõitis ja miks sind kaasa ei võetud?
    Sellest gümnaasiumite värgist oli tõesti keeruline aru saada. Hea, et sa saad nüüd natuke nö tugevamas grupis kätt proovida. Imelik ikka, et seal nii erinevad need tasemed on ja et õpsid ka klassides erinevalt pingutavad. Ma ei tea, et Eestis sellist asja oleks. Siin Axi koolis on küll nii, sest lapsed ongi paigutatud igas aines kokku samal tasemel olevate lastega. Selles mõttes on Axil veider, et mõne oma klssikaaslasega ei pruugi tal mitte ühtegi tundi, peale klassijuhatajatunni, koos olla. Minu meelest hea süsteem tegelikult. Sellisel juhul saavad taibukamad kiiremini edasi minna ja tuhnukestega tegeletakse kauem.
    Nüüd sai küll eriti pikk kommentaar :) Su jutud tekitavad lihtsalt nii palju mõtteid, et ma ei saa pidama :)

    Kõvasti kallistusi ja palju tervitusi,
    Eva

    ReplyDelete
  4. Tere, Eva! Nimega sai nalja jah, päris lõbus oli kohe! Seal üritusel poliitikud ainult kuulasid, ainult peakorraldaja võttis sõna (kes oli ka muidugi poliitik), aga selle ürituse mõte oli vast ikka see, et noored aru saaksid, et neid ka ikka kuulatakse. Kuigi õpilaste esitatud probleemidest ja küsimustest ja ettepanekutest saavad vast vähesed parandatud/vastatud/teoks..
    Klass sõitis Hispaaniasse keelereisile.. Ma mõtlesin ja otsustasin oktoobris, et ma ei sõida kaasa, sest enamuse ajast toimub neil ikkagi kõik hispaania keeles, veel keeletunnid jne, ja ma pole elusees hispaania keelt õppinud, ma millegi pärast ei läinud kaasa. Nüüd nädal aega tagasi mõtlesin, et no pagan, oleks ikka võinud, oleks Hispaaniat ka näinud, aga.. hilja :) Otsustamise hetkel ma ei teadnud neid inimesigi oma klassist nii hästi ja ju ma siis ei julgenud läbiuurimata loiku astuda..
    Kusjuures Eestis on ikka mõnes keskkooli osas see tasemeteks jaotamine, just reaalainetes. Muidu siin tahetakse koolisüsteemi sellekohapealt veits muuta, et see keskmine kooliaste, mis on kaheks jaotatud praegu, Hauptschule ja Gymnasium, tahetakse üheks teha ja nagu meilgi ühine lõpueksam korraldada jne. Eks näis, kuidas see neil õnnestub :) Aga see tumbade ja tarkade eraldamine käib mõnele ego pihta ja siis ei saa enam üldse millegagi hakkama.. Niiet ei teagi, kuidas see siis kõige parem on.
    Ma pean ütlema, et mul on ka enda kirjutamislimiidiga raskusi, alati kisub liiga pikaks.. ja detailseks. :)

    ReplyDelete