5.5.11

kalamälu ja uut ka

Tere, kaasmaalased seal kaugel maal..
Jälle kaks nädalat möödas nagu linnulennul :)

Tegelikult olen paljudest ilusatest asjadest (nagu tavaliselt) kirjutama jätnud. Näiteks sellest, et homme neli nädalat tagasi käisin Viinis ja saime teiste võpidega ühe võpi juures kokku.. Päeval tegime linnas tuuri ja õhtul käisime väljas ja pühapäeval tegime jälle linnatuuri. Ägeägeäge oli!

Enne lihavõtete vaheaega käisime mingi 200 õpilasega St Pöltenis kontserdil, "Carmina Buranat" vaatamas. Paar päeva hiljem kirjutab mulle Kristjan (YFU-eestlane, Austrias), et kuidas kontsert meeldis.. Tuli välja, et ta oli ka seal, oli mind näinud, aga ma olevat liiga kiiresti ära kõndinud pärast kontserti. Nojah. Kaks eestlast ühes majas ja nad ise ei teagi seda. Ulme.

Lihavõtete pühapäeval käis jänes mune toomas (miljon korda jälle, aga miks jänes? Munad? Pabulaid pigem! :) ) aeda ja päris lõbus oli neid pärast otsida. Aga ma ei ole ju normaalne magusa sööja (loe: enne ei lõpeta, kui otsas on). Niiet ega nad siin just väga kaua oma järge ei oodanud.

Mis aga lihavõtted siin veits erilisemaks veel tegi, oli see, et need lapsed (kuni 14-aastased), kes kirikus ministreerimas käivad vms, nad käivad kolm päeva järjest (neljapäevast laupäevani) ratschenit tegemas. sõna ratsche tähendab käristit.. Nii nad siis tõusid iga päev kell 6 üles ja käisid terve küla läbi ja nii 4 korda päevas. Laupäeval käisid aga ainult kaks korda ja kella 14 ajal võtsid korvid/kotid ja hakkasid majast majja käima ja neile anti magusat, mune, raha. Pärast siis jaotasid kõik võrdselt ära ja said korraliku kilekotitäie komme ja šokolaade ja igaüks ca 98 eurot. See kirikuteema on ikka paras äraostmine. Igal kevadel ja suvel saavad korraliku portsu raha (samal ajal maksavad terve aasta eest üle 200 euro kirikumaksu (piiblis peaks kirjas olema, et usku ei osteta vms).. saa siis aru). Laura ütles, et eelmisel aastal olevat nad veel rohkem raha saanud.

Ostermontag ehk lihavõtete esmaspäev oli vaba (teisipäev oli ainult kooliõpilastele vaba) ja sõitsime siis ratastega vahetusema ja Lauraga Oma ja Opa juurde. Vahetusisa otsustas mitte rattaga sõita, sest paar piiska tibutas. Tegelt oligi hea, sest kui me pärast lõõskavat päikest kohale jõudsime, hakkas tund aega hiljem vihma kallama ja saime autoga soojalt koju sõita.

Kooliminek kolmapäeval oli vaevaline. Absoluutselt kogu motivatsioon oli kadunud. Esimesed päevad sai lihtsalt niisama istutud ja põhimõtteliselt mitte muffigi tehtud. Suurest trotsist ei ole ma peaaegu ühtegi koduülesannet kaasa teinud, välja arvatut matemaatikat, sest see on ainuke, mis ei vaja liigseid ajude ragistamist.

Nädalavahetusel, 30. aprillil toimus Maibaumi püstitamine üle Austria kõigis külades jne. Ausalt öeldes pole ma siiani aru saanud, mis tagamõte sellel on või kust see traditsioon üldse tuleb, aga see jääb nüüd igal pool terveks maikuuks või natuke kauemaks seisma. Tegu on ühe pika-kõrge kuuse/männiga ja kõik oksad on talt maha võetud, koor maha kooritud, aga mitte ülemine tipp kuskil 2-3 meetrit. Ja siis kaunistatakse see ülemine osa ära lintidega jne ja ühte kohta riputatakse ka pärg. Et siis mõistatus. Ma pole viitsinud väga uurida, mida see tähendab :) Aga selle ürituse puhul sadas vihma ja me käisime Fürwaldis õhtul istumas, terve küla oli seal koos ja Larissa (too võp Austraaliast) tuli ka sinna (ta vahetusema õde elab Fürwaldis ja ta ise elab ka seal väga lähedal), niiet õhtu oli lõbus. Huvitavad vestlused mu vahetusisa ja Larissaga (ta ütles eile, et tegelikult polnud tal enamus ajast õrna aimugi, millest mu vahetusisa rääkis, noogutas niisama kaasa.. naljakas :D ma tegin seda ise ka alles mõne aja eest :D) ja teistega. Ja, lõbus oli.

Käesolev nädal pole midagi erilist olnud. Käsipallitrenn toimub ainult 2 korda nädalas nüüd ja lõpeb üldse maikuuga ära, millest on kahju, sest see on nii mõnus.. Mis siis, et vahel mul enne kodust lahkumist 0 tuju sinna minna on, siis tegelikult pärast trenni ei taha ära tulla..
Nädalavahetusel jälle Molkerei Party, läheme Larissaga seekord, teisi kohtab kohapeal.
Aga, täna on tegelikult Laura sünnipäev. Sünnipäevalaulu laulmine on siin vist välistatud ja nõme nii koolis kui kodus.. Igatahes, hommikul ei laulnud Laurat keegi üles, kooli viis ta muffineid ja ka keegi ei laulnud (sest nad lihtsalt ei laula! :D) ja pidu ta ka ei tee.. Kogu lõbu jääb minu silmis nagu ära. Igatahes on mul nüüd kuraditosinavanune vahetusõde :)

20 päeva pärast olen ise ka juba vaikselt kortsudele lähemal ja homme kahe kuu pärast vast üldse Eestis tagasi :)

Muideks ilmad on siin päris külmad vahepeal olnud. Üks öö käis isegi alla 0 kraadi ära, niiet vahetusema käis õhtul hilja veel tomateid tuppa toomas.. Aga nüüd lubab jälle soojemat ilma ;)

2 comments:

  1. Ahoi Brita! Tore lugu oli! See Maibaumi püstitamise põhjus on muide siiani päris täpselt teadmata (uurisin ajaviiteks Wikipediast). Arvatakse, et see on kuidagi seotud paganliku usu ja ohverdamisega. Üks versioon on, et puu oksad ja koor ohverdati jumalatele ja siis ülejäänud osa pandi püsti. No ei tea, kuidas sellega lood on, aga lõbus näeb see välja igatahes :)
    Rõõm lugeda, et sul ikka seltsielu käib ja et toredaid üritusi on olnud.
    Kas siis Laura sünnipäeva puhul üldse midagi välja ei tehtud? Õhtul ikka torti sõite ja kas ta ikka kingitusi sai? Kuidas sina oma sünnipäeva pidada kavatsed? Me pidasime just eile Robi sünnipäeva. Tal on ju tegelikult sünnipäev aprillis, aga tänu munadepühale ja kuninglikule pulmale, otsustasime seda mais pidada. Kutsusime terve klassi, sest nii on siin kombeks, nii et kohal oli 30 last. Pidu sai vägev! Robi avas peaaegu tund aega pärast kingitusi :)

    Kallistades ja tervitades,
    Eva

    ReplyDelete
  2. Tsau, Eva! Ega ma ise ka mõtlesin, et arvatavasti see komme on mingi ohverdamise teemaga seotud, aga et keegi mu küsimustele siin vastata ei osanud, siis ei saanud ma oma arvamust kinnitada.. :) Aga jah, huvitav siiski.
    No Laura sünnipäeva puhul sõime lõunasöögiks torti ja kingitusi sai ta ikka, aga sõbrannasid külla ei kutsu ja vanaema-vanaisa, tädid ja nende lapsed käisid täna (sest juhuslikult on täna lisaks emadepäevale tegelikult ka vahetusisa sünnipäev) külas ja korralik ülesöömine toimus, aga see pidu oli siis nagu emadele, vahetusisale ja Laurale korraga, niiet Laural isiklikku pidu polnudki.
    Oma sünnipäeva kohta ma veel ei tea, tahaks kas või grillimisõhtu korraldada vms, aga see näib praegu väga keeruline olevat, sest need inimesed, kellega ma ringi liigun, on kõik nii erinevad jne, et ma ei oska üldse arvatagi, kuidas nad ühe katuse alla sobiksid.. :/ Pean veel ajusid ragistama natuke.
    Lugesin jah su blogist, et Robil uhke sünnipäevapidu tulekul.. Jään järgmist blogipostitust ootama, sest see tõotab põnev tulla! ;)

    ReplyDelete