13.11.10

kus on kodu, kus on kodu, kus on kodukoht

Terekest, kallid semud ja muud lugejad!
Ma siin olen vahepeal täiega blogilaiskust harjutanud. Möödas on nädal ja natuke peale mu eelmisest postitusest.. Mis vahepeal siis juhtunud on?
Olen kolm korda nädalas fitnesszentrumis käinud, mis on mulle heaks ajaviitmise viisiks ja vahel tuleb keegi muga koos ka, niiet hea. Eelmisel laupäeval korjaski klassiõde Anna, kellel umbes 2-3 nädalat juhiload on olnud, mu peale ja läksime treenima. Õhtul käisime ema ja õega ja saja muu tegelasega Anita Horni kontserdil Hirschbachis, mis oli väga mõnus :) ja nii muuseas on ta mu vahetusisa õde.
Teisipäeval tuli ajalootunnis õpetaja minu juurde ja ütles, et nädala pärast on teistel test, aga sinuga ma teen nii, et sa saad ühe teksti ja pead tähtsamad asjad välja kirjutama. Nojah, algul tundus nagu suht tavaline/hea/normaalne/talutav mõte, aga kodus hiljem ajalooõpikut lugedes sain ma aru, et see kohe üldse mulle pole. Lugesin kaks lõiku, sain 35 uut sõna ja teksti sisust ma väga aru ei saanud. Et siis teisipäeval kirjutan kõik tähtsamad asjad tekstist välja :D Eks näis.
Kolmapäeval käisime kogu Oberstoffiga (ehk vanemate klassidega?) Vereinshausis (ehk rahvamajas) ettekannet teemal "Klima und Mobilität" (ehk "Kliima ja liikuvus/mobiilsus"). Näidati 45-minutilist filmi ja veits räägiti, aga ma ei näinud kedagi, kes seda väga tõsiselt oleks võtnud. Sessuhtes, et teema oli kõik seoses looduse kaitsmise ja rohelise eluviisiga, aga siin seda eriti ei tarbita.
Film oli huvitav, aga muidu ettekandest niisama ma väga palju aru ei saanud :(
Aga eelmisel reedel saime kätte matemaatika Schularbeitid, jaaa vupiduu, ma klassis paremuselt teine (kusjuures see, kes kõige paremini tegi, ei osanud geograafia tunnis Austria naaberriike nimetada.. vahetas Šveitsi ja Ungari ära ja teisi ei teadnud üldse), niiet megahäpi enda pärast. Nimelt sain siis 2. Hinded siin vastupidiselt Eestile - 1 kõige parem, 5 (või 6?) kõige halvem.
Kolmapäeva õhtul aga läks meil õhtusöögilauas jutt saksa keele artiklite (der, die, das) peale. Ema oli täiesti kindel, et on süsteem. Aga ma lükkasin kõik nende mõeldud süsteemid ümber ja kui ma eile veel ühe reegli välja nuputasin, lükkasid nemad selle ümber. Niiet raske. Näiteks on das Mädchen ehk tüdruk kesksoost, lamp naissoost, kapp meessoost. Kein system.
Täna tegin emme saadetud tatrast tatrasalatit, mis tuli megahea ja maitses ka Laurale, mis siis, et ta nägusid tegi, et ma sinna tuunikala sisse panin :D Aga see oli ka täna esimene kord kui nad elu sees tatart maitsta said. Tegelikult ei tea ma üldse, kuidas tatar saksa keeles on ja nad ise ka ei tea, niiet nad nüüd nimetavad seda 'tataariks', rõhk teisel silbil :D naljakas. Kui kellelgi kodus on eesti-saksa sõnastik, siis võiks vaadata, sest minu väikses seda üldse polnud.

Muidu olen siin juba täiega sisse elanud, ma tunnen ennast nagu kodus ja mind koheldakse nagu ma oleksin siin juba ammusest ajast. Niiet paremini ei saakski olla! :) Hetkel tunnen ennast ülimalt hästi, saate mu üle rõõmu tunda nüüd!
Ja mu klassikaaslased ütlevad kogu aeg, et ma olen täielik vastand eelmistele vahetusõpilastele, kes nende klassis on olnud. Nimelt võtan ma rohkem sõna ja räägin nendega rohkem.. Hea teada!! :)

Aga kuna mu elu juba vaikselt mingeid rutiinijälge sisse võtab, siis mul nii palju midagi oma tegemistest pole teile kirjutada ja otsustasin teile veidikene Austria koolisüsteemi kirjeldada, mis mu meelest päris huvitav on..
6-aastaselt minnakse algkooli ehk Volksschule'sse, seal ollakse 4 esimest klassi. Siis saavad need väiksed põnnid otsustada, kas lähevad osa lapsi Gymnasimisse, teised Hauptschule'sse. Gymnasium on tugevama haridusega, Hauptschule nõrgemaga. Siis pärast 3. või 4. klassi on neil võimalus minna HAKi (kus ma esimesel kuul siin olin) või polütehnikumi. Miks? Sest kui nad lõpetavad Gymnasiumi, peavad nad veel midagi edasi minema õppima, aga kui HAKi või polütehnikumi, siis on lihtsam endale tööd leida. Üldse siin on väga suur rõhk sellel, et KELLEKS sa ennast õppima lähed, mitte MIDA sa õppima lähed. Ehk siis kutsekad on nagu kõik need HAKid ja polütehnikumid. Niiet, ma käin praegu Gymnasiumis (see jaguneb ka veel bundesrealgymnasiumiks, bundesaufbaugymnasiumist, bundesrealaufbaugymnasiumiks ja lihtsalt bundesgymnasiumiks. Keeruline!!) ja kõik, kes selle lõpetavad, peavad arvestama, et nad peavad veel midagi edasi minema õppima, sest HAKis tja polüst tulijatel on juba kindel amet selgeks saadud, niiet neil ei ole nii suurt võimalust kohe tööle saada.

Aga siis tahtsin ma veel sellest kirjutada, et inglise keele tunni tarbeks oli meil vaja koduse tööna kirjutada essee teemal "Women belong into the kitchen". Tuli välja, et et selles teemas 'teemasse' kirjutada, pead olema austerlane, sest minu vaatepunkt oli väidetavalt õpetaja oodatust teemast mööda. Nimelt on Austrias levinud väga juurdunud eelarvamus ärinaiste kohta ja kui sa ei arva, et äris head kohta ja mainet omav naine on halb ema, siis on sul midagi viga. Ja mul on midagi viga. Üritasin klassis diskussiooni tekitada, aga ilmselgelt mu vastuväited olid liiga tugevad ja ainult õpetajaga diskuteerisin.
Veel, et 50% austerlastest on lahutatud (rääkisin Tarvoga pühapäeval ja ta arvas, et Eestis sama?), ja põhjuseks on see, et naised on meestega nii võrdsed, et saavad nii palju palka, et nad ei vaja enam mehi enda kõrvale. Ja siis lihtsalt lahutatakse.

Sellised huvitavad jutud teile siis täna. Minul on täna plaanis minna veel FZ-isse Annaga, õhtul lähen sünnipäevale, kuhu ma arvasin end mittekutsutud olevat. Homme lähme pärastlõunal kõik Viini lähedale kuskile Laura käsipalli mängu vaatama ja tuleme alles õhtul hilja koju, sest korjame Elmari lennujaamast peale (ups, unustasin mainida, et ta eelmisel pühapäeval oma kooliga/klassiga nädalaks Inglismaale, Londonisse lendas. Väga populaarne siin. Meil on koolis nt ära jaotatud, et mis klassis, missugune ekskursioon aset leiab - suvesport, keelelaager (välismaal), talvelaager jne). Esmaspäev on jällegi vaba päev, sest mingisugusel maakonnapeal/-ministril vms on sünnipäev?? :D
Niiet jällegi mõnus pikk nädalavahetus.
Täna on megasoe ilm, saab lühikeste varrukatega õues olla. Ei saa ilmast aru!!

Olge mõnusad!
Kallid-musid!

Ps! Pilt on tehtud 1. novembril Mumokis. Ma pole lihtsalt sel nädalal üldse pilte teinud, niiet saite vana!

9 comments:

  1. Aga mis värk seal isadepäevaga on, kui üldse? ma käisin Laagri koolis Marta targutuste saatel savi voolimas. Öeldi, et tuleb teha küünlajalg, olgu siis kala või laev. Aga tuleb lasta mõttel lennata.. ma siis tegin knopka ja tooli ja Marta sai ka teada, mis asi on knopka. Ja teised lapsed ka. Kas Austrias teatakse, mis asi on knopka? Mida seal "lemmikõpetaja" toolile pannakse?
    Kas sul selle kliima ja mobiilsuse filmi pealkirja ka on, ehk leiab juutuubist? See asi mind huvitab..
    Mul ka laiskus peal, ei viitsi Su tuba remontima hakata. Tuled tagasi, siis valid ise värvid..
    Sau, issi.

    ReplyDelete
  2. Ma leidsin google translatorist, et tatar on saksa keeles Buchweizen, inglise keeli buckwheat jne. SA võid kontrollida saksakeelsest Wikipeediast (vast on ikka olemas), kas asi peab paika :).
    Võta siis väikeõe võistlustele fotokas kaasa :))
    Päikest! Meil täna 5,5kraadi ja märg ning hall.
    pgn Wips jõudis jälle minust enne kommida. Äkki kommiski kõigepealt ja siis hakkas lugema postitust :))))))

    ReplyDelete
  3. Hei Brita!
    Kõigepealt uurin, et misasi on tatrasalat? Ma pole elu seeski midagi sellist söönud. Ma tean ainult tatraputru, keedetult ja praetult. Kui viitsid, siis saada retsept!
    Veider suhtumine seal ärinaistesse. Aga äkki siis seal ongi nii? Et naised, kellel on lapsed, need üldiselt ärimaailma tippudeks ei kipu ja need, kes kipuvad,neil üldiselt lapsi pole või on nad siis tõesti laste silmis kehvad emad, kellel nende jaoks aega pole. Mis see õpetaja siis sinu seisukoha kohta arvas?

    Mõnusat pikka nädalavahetust ja tervitused ikka ka,
    Eva

    ReplyDelete
  4. Issi, ma pole ühtki knopkat näind.. Aga isadepäev on Austrias juunis vist teisel pühapäeval. Imelik, et see nii teisel ajal on võrreldes Eestiga, aga emadepäev on sama.
    Seda filmi pealkirja mul pole :/ Aga see oli tehtud Austrias, kaasatud olid mitmed koolid jne.. Noortega ühenduses. otsisin youtube'ist, aga sealt ei tulnud midagi.

    Emps, tatar on jah Buchweizen, nüüd ema isegi teadis seda, aga nad millegi pärast ei tarvita seda.

    Eva, tatrasalat on mu ema mingisugune retsept kelleltkikuskiltsaadud..
    Ma sain õpetajast nii aru, et KEEGI, kelle nime nad ei nimetanud, on selle (eel)arvamuse leviku põhjustanud ja nüüd terve Austria arvab nii. Õpetaja ei osanud mu seisukoha kohta midagi arvaaata, ta oli neutraalne ja ütles, et tore, kui sul on olemas vastupidine kogemus. Aga ikkagi minu meelest veits imelik.. Ei saa nagu peast välja seda. Mul kui noore naisena tekiks sellist (eel)arvamust omades küsimus, miks ma üldse siis koolipinki nühin, kui ma tulevikus kodus istun ja ainult lapsi karjatan? Võiks ju siis kohe kodus istuda ja lapsi tegema hakata.. :)

    Aga tatrasalatiretsept on siin (sest mul su meiliaadressi pole :)):
    TATRASALAT
    Klaas tatart (kolm klaasi vett)
    1 tuunikala konserv (u 200g)
    1 konservmais (u 400g)
    1 paprika
    Jupike kurki
    Soola
    Pipart
    Maitserohelist
    Hapukoore-majoneesi kastet

    Pane potti 1 klaas tatart ja 3 klaasi vett. Hauta tasasel tulel 20 minutit. Loputa tatar külma veega.
    Lisa teised ained, paprika, kurk ja maitseroheline hakitult. Sega kaste ja ongi valmis.

    ReplyDelete
  5. Aitäh, Brita! Tuli kohe isu seda salatit proovida. Mul on isegi kõik komponendid olemas :)

    Ilusat päeva sulle,
    Eva

    ReplyDelete
  6. Mida rohkem ma kuulen Austria kohta, seda katoliksotsialistlik tundub.
    See KEEGI, kes selle eelarvamuse leviku põhjustas on religioon ja nende kuulutajad torniga majades.
    Religioon on pannud inimesed uskuma asjadesse, mida tohib ja mida ei tohi teha. Lisaks abielud ja nende väärtused paika pannud.

    Õnneks on ristiusk (eurooplased ja kolooniad. Ameerika, Austraalia...) tänu ajajooksul toimunud reformidele jätnud inimestele küllalt palju vabadust ja loovust. Ja alles 30-40 aastat tagasi olnud tabud on täna täiesti normaalsed nähtused. Nagu vabaabielud, vallaslapsed, ärinaised jne.

    Aga ristiusk on ka erinevates regioonides erinevalt arenenud ja lõhenenud. Nagu katoliku vastand, on olemas protestandid. Mis tuleb sõnast protestijad. Keegi hr Luther (munk) arvas, et kirikutes ei pea olema nii palju kulda ja sära, koos "ilusate kooripoistega". Ehk ei pea kirikul olema nii palju maapealset vara. Selle reformi käigus tapeti nii mõnigi pühamees ja põletati veelgi enam kirikuid. Lisaks veel 30 aastane sõda.

    Loe siit: http://et.wikipedia.org/wiki/Kolmek%C3%BCmneaastane_s%C3%B5da

    Tarx

    ReplyDelete
  7. Eva, loodan, et maitses hästi! :)

    Tarx, mulle hakkab ka iga päevaga aina rohkem nii tunduma. Ja Eesti hariduses on ikka hiiglamasuur auk erinevate religioonide tutvustamises, et ma ei tea üldse midagi. Ja ajalootunnis pole ma ilmselgelt midagi eriti kuulanud. :(
    Lugesin seda 30-aastase sõja kohta ja täitsa põnev oli, tänud :)

    ReplyDelete
  8. Mina õppisin religioone keskkoolis. Ja kuna väga oluline osa maailma probleemidest selle ümber tiirleb, siis tasub ka ise asja uurida.

    T

    ReplyDelete
  9. T, ega enne aru ei saa, kui ise nende 'probleemide' keskel pole olnud, et nende tundmist vaja läheb.. vähemalt minuga on nii.

    ReplyDelete